De verschillende delen in jezelf

Als je werkt met hypnotherapie, is het fijn als je potentiële cliënten vertelt wat je doet. Deze tekst schreef ik om het werken met delen te beschrijven:

Stemmetjes in je hoofd. Poppetjes op je schouder. Hoe je het ook noemt, iedereen heeft verschillende delen in zich. Een deel dat vrolijk is. Een deel dat vol zelfvertrouwen zit. Maar ook een deel dat onzeker is. En een deel dat heel boos kan zijn. Een deel dat verdrietig is. Niet alle delen vind je even leuk, maar ze zijn er wel. Ze zorgen voor onrust en dilemma’s in je leven.

Als je een goed idee hebt en ergens enthousiast over bent, komt er vrijwel direct een deel om de hoek kijken dat zegt: ‘Maar dat kun je toch helemaal niet? Ik zou er niet aan beginnen.’ En voor je het weet laat je jezelf weer demotiveren. Of word je steeds weer boos als iemand het bloed onder je nagels vandaan haalt? Je neemt je voor om niet meer zo heftig en impulsief te reageren, maar pas achteraf weet je wat je wel had moeten zeggen…helaas. .te laat. Telkens weer opnieuw zorgen die stemmetjes er voor dat je niet de beste versie van jezelf bent, of dat je niet 100% gaat voor wat je wilt.

Wist je dat je met hypnotherapie eens een goed gesprek aan kunt gaan met die delen? Het is namelijk interessant om te weten:

-Wat willen ze nu eigenlijk echt?

-Wat is positief aan elk deel, wat doen ze voor je?

-Hoort het deel wel bij jou of heb je dit overgenomen/geleerd van iemand anders uit je verleden?

-Hoe kun je delen die op dit moment niets positiefs bijdragen transformeren zodat ze wel iets toevoegen aan je leven?

Het leuke aan hypnotherapie is dat je in trance veel beter contact kunt maken met je onbewuste brein. Je onbewuste brein heeft alle antwoorden en daarmee ook de oplossingen voor een probleem. Trance is niet iets raars, engs of gek. Als je jezelf er wel eens op betrapt hebt dat je zat te staren en even aan het dagdromen was, was je in principe al in trance. Als iemand op dat moment tegen je zou praten, zou je gewoon antwoord kunnen geven. Je bent alleen in trance veel meer gericht op jezelf en wat zich van binnen bij je afspeelt. Daarom kun je in trance, onder begeleiding van een therapeut, beelden en gevoelens ervaren waar je je normaal gesproken niet bewust van bent.

Werken met delen, zoals deze hypnotherapie methode heet, is heel leuk om te ervaren en geeft ook ontzettend veel inzicht, zodat je in het vervolg ook andere keuzes kunt maken.