Artikel over psychosomatische klachten

Vorige maand heb ik een artikel mogen schrijven voor het vakblad MassageZaken. MassageZaken is een ontzettend leuk blad voor masseurs en massagetherapeuten. Deze keer schreef ik over psychosomatische klachten.

De term ‘psychosomatisch’ heeft over het algemeen geen positief imago bij de mensen die er aan lijden. Veel mensen die last hebben van chronische klachten hebben psychosomatische klachten zonder het te weten. Op het moment dat de huisarts of een therapeut deze optie benoemt, wordt er door de patiënt vaak verontwaardigd gereageerd: “Maar ik ben niet gek, hoor! Ik verzin mijn klachten echt niet!”

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, die door medici niet goed te verklaren zijn. Bij onderzoek wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. En als er wel iets gevonden wordt, is er onvoldoende bewijs of dit wel echt de oorzaak van de klacht is. Artsen noemen deze klachten ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ of SOLK. De aangeboden behandeling bestaat meestal uit verlichting van de pijn door fysieke behandelingen, beweging onder professionele begeleiding en psychische hulp om te leren omgaan met de pijn. “Je moet er maar mee leren leven” wordt vaak gezegd.

Er zijn enorm veel klachten die psychosomatisch kunnen zijn. Hoofdpijn, migraine, nek-en schouderklachten, rugpijn, uitstralende pijnen, hernia, maag-en darmklachten, prikkelbare darm, spierpijnen, gewrichtspijnen, fibromyalgie, misselijkheid, chronische vermoeidheid, tinnitus, whiplash, depressie, eetstoornissen, slaapproblemen, enz, enz. Vaak hebben mensen meerdere klachten tegelijk of wisselen de symptomen elkaar gedurende de jaren af. Het kan voorkomen dat iemand eerst jarenlang rugpijn heeft, daaraan behandeld wordt en geen last meer heeft. Enkele weken of maanden later kan er hoofdpijn ontstaan, of pijn in de knie. Een groot deel van de mensen met psychosomatische klachten heeft altijd wel ergens last van, wat vreselijk frustrerend kan zijn. De heftigheid van de klacht zegt overigens niets over de oorzaak. Het is niet zo dat puur lichamelijke pijn erger is dan een psychosomatische klacht. Psychosomatische klachten kunnen zoveel pijn veroorzaken, dat deze met morfine zelfs niet te onderdrukken is.

Lees verder op de pagina van MassageZaken: https://www.massagezaken.nl/artikelen