De reis van de ziel

Onderstaand artikel schreef ik begin 2024 voor vakblad Hypnotherapie. Scrol naar beneden voor de platte tekst.

In dit artikel neem ik je mee door het werk, de methoden en de inzichten van Michael Newton. Michael Newton is een naam die bijna synoniem is geworden met het concept van zielsregressie en Life Between Lives (LBL). Zijn benadering biedt diepgaande inzichten in de ziel en haar reis door de tijd.

Wie was Michael Newton?

Michael Newton was een hypnotherapeut wiens fascinatie voor het menselijk bewustzijn hem leidde naar de ontwikkeling van een bijzondere therapievorm: zielsregressie en het leven tussen levens, ook wel bekend als het tussenbestaan. Michael Newton begon zijn carrière met een sceptische blik op reïncarnatie, maar dit veranderde drastisch na enkele onverwachte ervaringen met cliënten onder hypnose. Deze ervaringen, die cliënten terugbrachten naar herinneringen aan levens die ze vóór hun huidige bestaan geleid hadden, inspireerden Newton om dieper te graven.

Zijn onderzoek en therapieën leidden uiteindelijk tot de publicatie van boeken als ‘Journey of Souls’, Life between lives’ en ‘Destiny of Souls’, waarin hij gedetailleerde verslagen van de zielsreis tussen levens door deelde. Deze verslagen hebben de manier waarop vele therapeuten en mensen over de ziel en het leven na de dood denken, getransformeerd.

Ten minste twee van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald: ‘De Zielenreis’ en ‘De Zielsbestemming’.

 

Michael Newton’s methoden

Zijn methodiek baseert zich op het idee dat zielen tussen fysieke incarnaties een spirituele staat ervaren waarin ze leren, groeien en zich voorbereiden op hun volgende leven. Dit concept biedt niet alleen troost en begrip over het leven en de dood, maar geeft ook inzichten in persoonlijke uitdagingen en levensdoelen.

Newton ontwikkelde een reeks technieken voor diepe hypnose, waarmee mensen herinneringen kunnen ophalen aan hun ervaringen in de spirituele wereld. Deze benadering vereist een delicate balans van begeleiding en openheid, waarbij de therapeut als facilitator dient zonder de ervaringen van de cliënt te sturen. Newton’s werk benadrukt het belang van een veilige, ondersteunende omgeving waarin cliënten vrij zijn om hun meest diepgaande spirituele herinneringen te verkennen.

Honderden casestudies en bijzondere verhalen

Tijdens zijn carrière verzamelde Michael Newton talloze casestudies. Deze verhalen, vaak onthuld in diepe trance, bieden fascinerende inzichten in de spirituele wereld en de lessen die zielen leren wanneer ze niet geïncarneerd zijn. Cliënten beschreven gedetailleerd hoe zielen elkaar ontmoeten in spirituele groepen, begeleid worden door hogere zielen en besluiten nemen over hun volgende levens.

Een van de meest opmerkelijke aspecten van deze verhalen is de consistentie waarmee mensen, onafhankelijk van elkaar, soortgelijke ervaringen en omgevingen beschrijven.

De verhalen gaan voornamelijk over persoonlijke groei, levenslessen en het begrijpen van karmische relaties. Ze bieden niet alleen inzicht in de uitdagingen en relaties in het huidige leven van de cliënt, maar ook hoop en richting voor de toekomst.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Het is dus mogelijk om je cliënten niet alleen door hun huidige leven te loodsen, maar ook door hun leven tussen de levens in. Newton’s technieken geven je de mogelijkheid om dieper te duiken in de ziel van je cliënten, om samen antwoorden te vinden op vragen als ‘Waarom maak ik altijd dezelfde fouten?’ of ‘Wat is mijn doel in dit leven?’

De methoden zijn ook zeer helpend bij klachten waar de cliënt al zijn hele leven last van heeft en hier geen verklaring voor kan vinden.

Stel je voor, je hebt een cliënt die worstelt met onverklaarbare angsten. Newton’s methoden kunnen je helpen die angsten te traceren naar ervaringen tussen levens in. Misschien krijgt je cliënt wel het beeld dat hij in een vorig tussenleven een gids was voor anderen en dat de angst voortkomt uit het gevoel niet genoeg te doen in het huidige leven.

Je kunt dus niet alleen mensen helpen met huidige issues , maar ook met de bagage die ze al eeuwen meeslepen. Het is alsof je een spirituele detective wordt, die samen met de cliënt op avontuur gaat in het verleden, het heden én de toekomst.

Veelvoorkomende waarnemingen en hun betekenis

In de sessies komen allerlei waarnemingen voor die zo uit een goed fantasieboek lijken te komen. Maar het opvallende is dat talloze mensen soortgelijke ervaringen delen.

De liefde en verbondenheid die zielen ervaren met hun spirituele families is hartverwarmend. Het is alsof je een reünie hebt, maar dan op zielsniveau. Dit zegt ons dat, hoe alleen we ons soms ook voelen, we altijd deel uitmaken van een groter geheel. Dit kan voor veel mensen een geruststellend gevoel geven. Cliënten beschrijven vaak ontmoetingen met zielsfamilies of groepen, waar zielen zich verzamelen op basis van gemeenschappelijke doelen, lessen en karmische verbindingen. Deze ontmoetingen zeggen veel over de onderlinge verbondenheid van zielen.

Veel mensen vertellen over hun spirituele gids(en), die hen begeleiden op hun zielenreis. Deze gidsen bieden inzicht, liefde en helpen de ziel de lessen te begrijpen die geleerd moeten worden. Het begrijpen van karmische patronen, die meerdere levens meegaan, kan cliënten helpen om huidige levensuitdagingen en relaties in een breder spiritueel kader te plaatsen.

Ook assisteren gidsen bij het plannen van toekomstige levens.

Mensen beschrijven vaak de verschillende kleuren energie die zielen hebben. De kleuren variëren van wit naar geel, roze, groen, oranje, blauw of paars en hebben specifieke betekenissen, die inzicht geven in de spirituele ontwikkeling en eigenschappen van de ziel. Elke kleur vertegenwoordigt een bepaald stadium van spirituele evolutie en kan ook wijzen op specifieke krachten of leerpunten voor de ziel.

Veel zielen vertellen over de lessen die ze leren en het zal als geen verrassing komen dat die lessen vaak gaan over liefde, geduld, vergeving en begrip. Het lijkt erop dat we steeds kansen krijgen om te groeien, ook als we niet in een fysiek lichaam zitten.

Veel cliënten ervaren diepgaande heling tijdens hun sessies. Deze emotionele, fysieke- of spirituele heling gebeurt vaak doordat ze inzicht krijgen in traumatische gebeurtenissen uit vorige levens of doordat ze in staat zijn om te vergeven.

De planning van het volgende leven is ook onderdeel van een Life between Lives sessie. Dit geeft inzicht in hoe en waarom bepaalde levens, uitdagingen en relaties gekozen worden. Het doel is vaak om specifieke lessen te leren of karmische schulden af te lossen. Cliënten krijgen vaak helderheid over hun persoonlijke missie in dit leven, wat hen kan helpen om hun pad met meer vertrouwen en richting te volgen.

Het idee dat zielen actief deel uitmaken van het kiezen van hun volgende avontuur op aarde, inclusief de uitdagingen die ze willen aangaan, is zowel bemoedigend als een beetje spannend. Het geeft een hele nieuwe dimensie aan het idee van ‘lot’ en ‘vrije wil’.

De ziel op reis

Michael Newton’s werk herinnert ons eraan dat we allemaal op een reis zijn, niet alleen in dit leven en in vorige levens, maar ook daartussenin. De verhalen uit zijn boeken helpen ons door verder te kijken dan het materiële en het huidige leven en biedt ons een uniek perspectief op onze eeuwige spirituele ontwikkeling. Zijn methoden openen de deuren naar het begrijpen van onze zielsreis.

Als je geïnspireerd bent om de diepten van je eigen ziel en die van je cliënten verder te verkennen zijn Michael Newton’s boeken een goede eerste stap.

Als je zelf een zielsregressie wilt ervaren volgens de methode van Michael Newton, er zijn gecertificeerde therapeuten die hiervoor getraind zijn. Je vindt ze op de website van The Michael Newton Institute.

Sommige therapeuten geven ook cursussen en workshops, zodat je kunt leren om deze methode toe te passen bij je cliënten.

Veel succes met de ontdekking van jouw zielenreis!