De betekenis van rugpijn

Dit artikel schreef ik voor een vakblad. Ik deel er een stukje van. Soortgelijke artikelen of Facebookposts over chronische pijn en de mindbody connectie kan ik voor jou ook schrijven:

Rugpijn is een van de meest voorkomende lichamelijke klachten. Er zijn verschillende oorzaken voor rugpijn. Pijn na een ongeluk of operatie, spieraandoeningen, kanker, afwijkingen in de wervelkolom, etc. Maar wat als al deze oorzaken niet van toepassing zijn en er toch rugpijn is?

Ik ben voor je op zoek gegaan naar wat diverse boeken zeggen over de symboliek van rugpijn. Het is interessant om eens na te gaan of deze thema’s bij jou of bij iemand die je kent spelen.

De rug vertegenwoordigt de steun die we krijgen in het leven. Dat kan zijn van mensen in onze omgeving, maar ook van het Universum, het leven zelf. Rugproblemen betekenen meestal dat we ons niet gesteund voelen en geen steun in de rug voelen. Pijn in de hoge rug staat voor emotionele steun, van o.a. man, vrouw, partner, baas. Het midden van de rug heeft te maken met schuldgevoelens over wat achter de rug is. Verberg je iets uit het verleden? Ben je bang voor wat achter de rug is? Voel je je in de rug aangevallen? Klachten van de onderrug hebben vaak te maken met  geld. Is je financiële situatie onoverzichtelijk of maak je je zorgen over geld? Angst voor gebrek aan geld of angst voor het hebben van geld?

Het skelet en de botten representeren onze structuur, onze innerlijke architectuur. Als we lijden aan pijn in de botten, lijden we in onze innerlijke structuur, onze levensovertuigingen. Het meeste hiervan is onbewust. Dit zijn onze diepste overtuigingen, waar we ons leven naar inrichten, zonder dat we daar ons in het dagelijks leven van bewust zijn. Voor het grootste deel worden deze overtuigingen gevormd door gewoonten, religie, onze cultuur, onze geschiedenis. Hieruit ontstaan ook overtuigingen over ons gevoel voor recht en onrecht, racisme, basisangsten, etc. Botten zitten diep in ons lichaam, waar alles omheen is gebouwd, waar ons lichaam op rust, steun vindt. De botten en het beenmerg staan voor alles wat het diepste in ons gezeteld is. Wanneer we diep gekwetst zijn, geraakt worden in onze diepste overtuigingen over het leven of over hoe het leven zou moeten zijn, dan uiten onze botten dat door pijn en ongemak. Dat is waarom osteoporose meestal ontwikkelt rondom de menopauze. Dit is de periode waarin veel vrouwen verlies van hun vrouwelijkheid ervaren. Het ideale, oorspronkelijke beeld van de vrouw, daar hoort vruchtbaarheid bij. Zeker als een vrouw voornamelijk een moederrol heeft ingevuld in haar leven, kan ze in deze periode (onbewust) het gevoel krijgen dat ze geen waarde meer heeft in de maatschappij en voor haar familie.

Interessant weetje is dat osteoporose in Azië zeer weinig voorkomt. De oudere mensen worden hier zeer gewaardeerd, wat de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van deze mensen ten goede komt.