Vage lichamelijke klachten

Onverklaarbare lichamelijke klachten komen ontzettend veel voor en vaak worden deze klachten benoemd als ‘SOLK’- of ‘ALK’ klachten. 

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke klachten en ALK is de nieuwe benaming: Aanhoudende Lichamelijke klachten. 

Je ziet al dat deze omschrijvingen niets zeggen over de oorzaak van de klachten of over de passende behandeling ervan. 

Wanneer je lijdt aan onverklaarbare lichamelijke klachten ben je dus meestal op jezelf aangewezen. 

Ik ga ervan uit dat lichaam en geest één zijn en dat lichamelijke klachten een signaalfunctie hebben. Ondanks dat er in de westerse geneeskunde vaak een scheiding wordt gemaakt tussen lichamelijk ongemak en geestelijk welbevinden is dat in mijn visie niet mogelijk. Wat je in je lichaam voelt, heeft invloed op je gemoedstoestand en andersom hebben je emoties en gedachten invloed op het functioneren van je lichaam. Klachten waarbij lichaam en geest beiden betrokken zijn, zijn psychosomatische klachten. 

Denk maar eens aan de laatste keer dat je zenuwachtig was. Hoe weet je dat je zenuwachtig bent? Je hebt gevoelens van binnen die je anders niet hebt. Opgejaagd, gehaast, gestrest. Lichamelijk kun je last hebben van zweten, een droge mond, buikpijn en een snelle hartslag. Je bent niet ineens ziek geworden, maar je lichaam geeft je signalen dat er iets met je psyche aan de hand is. Zodra jij jezelf rustig kunt krijgen, verdwijnen de lichamelijke ‘klachten’. 

Andere voorbeelden van de connectie tussen lichaam en geest zijn: blozen als je je schaamt, tranen als je verdrietig bent en verwijde pupillen als je verliefd bent.

De oorzaak van SOLK en ALK

Officieel is het niet bekend hoe deze klachten ontstaan. Gelukkig zijn er echter steeds meer therapeuten en artsen die zich verder verdiepen in hoe de klachten ontstaan of waardoor ze in stand gehouden worden. Soms zijn de klachten ontstaan na een letsel, ongeval, stressvolle gebeurtenis of een doorgemaakte ziekte. Wat veel vaker voorkomt zijn factoren als traumatische, stressvolle jeugdervaringen en bepaalde karaktereigenschappen. Karaktereigenschappen als perfectionisme, jezelf wegcijferen voor anderen, extreme streberigheid, streng gelovig of spiritueel zijn, hooggevoeligheid en pleasen zijn factoren waardoor iemand een grotere kans heeft op het ontwikkelen van chronische klachten. Als de patiënt hier geen inzicht in krijgt, blijft de klacht bestaan en is het voor de patiënt steeds lastiger te begrijpen waarom de klachten jarenlang aan blijven houden. 

Wat kan er aan SOLK/ALK gedaan worden?

Waar het om gaat, is dat je het hele plaatje moet zien. Niet alleen je klachten, maar jij als geheel, mét je klachten. Er is een reden waarom je lichaam klachten maakt en het is jouw taak om uit te vinden wat die reden is. Ik begeleid je daarbij met effectieve therapieën, o.a.: 

(Klik op de links om meer te lezen over wat de behandeling inhoudt)

-BodyScan

-Body De-Armouring

-Massage

-Medische Hypnose

 

Wat is belangrijk voordat je bij mij komt?

Misschien heb je zelf op internet al uitgevonden dat je klacht onder SOLK/ALK valt aan de hand van de symptomen. Aangezien meer dan 90% van chronische (pijn)klachten hier onder vallen, is dat ook niet gek. Toch wil ik je dringend aanraden om eerst met je klachten naar je huisarts te gaan. Je zou niet willen (en ik ook niet!) dat je een behandeling start terwijl je een serieuze aandoening hebt. Wanneer je al wel onderzocht bent en er is niets gevonden wat jouw klachten kan verklaren, ontvang ik je graag voor een intake om te bepalen of ik jou kan helpen.