Antikanker

Het boek antikanker was ik net aan het lezen toen mijn moeder geconfronteerd werd met uitzaaiingen en er waren meer mensen in onze omgeving die een dergelijke diagnose kregen.

Het zet mij persoonlijk aan het denken over wat ik met mijn leefstijl zou kunnen doen. Het boek gaat over hoe kanker ontstaat, hoe het verspreidt en wat gezond(ere) keuzes in je leven hier voor invloed op kunnen hebben.

Het is niet zo dat je geen kanker krijgt als je dit allemaal opvolgt, maar het geeft wel aan dat er een duidelijke link is met kanker en de westerse leefstijl. Veel mensen lijken te denken dat kanker gewoon pech hebben is en dat het in je genen zit.

Dat verklaart niet waarom we er hier veel meer last van hebben dan in Oosterse landen en in delen van de wereld waar ze heel gezond leven, de ‘blue zones’. Daar eten ze anders, zijn ze veel buiten, bewegen ze dagelijks en staan ze relaxter in het leven. Stress speelt daar veel minder een rol dan hier. Hier leven we toch in een maatschappij van ‘moeten’ en ‘presteren’. Ook het omgaan met emoties gaat hier anders. De link tussen lichaam en geest wordt hier behoorlijk onderschat.

Het boek antikanker kan je helpen als je de omstandigheden voor een gezond lichaam zo goed mogelijk wilt maken. Als therapeut kun je mensen bewust maken van de opties die er zijn. Ook als iemand al kanker heeft, zijn er dingen die je kunt doen om te proberen de kanker te vertragen. Dit kan gezonde voeding inhouden, maar ook de emotionele oorzaak achterhalen die achter de ziekte zit.